Lillemor Bae

Hur länge har du jobbat på OP Assistans? 
Jag började som assistent här 2000 och blev verksamhetschef 2002. 
 
Hur tror du att en bra assistent är?
Det är väldigt olika, det är en svår fråga. Man ska vara bra på att förstå vilket uppdrag man har hos just den kunden man är hos. Man ska också kunna se utanför boxen tex, om man ser att kunden ligger dåligt kan man föreslå lösningar. Man ska inte märkas för mycket samtidigt som någon kund kanske vill att man ska märkas och då ska man göra det. Man ska förstå när man ska märkas och inte märkas. 
 
Vad jobbade du som innan du började på OP Assistans? 
När jag var 19 år (1978) jobbade jag som elevassistent på skolor och förskolor. Sedan utbildade jag mig till barnskötare men sedan bytte jag till elevassistent igen som 1994 bytte namn till personlig assistent. 
 
Vad gör du helst en ledig dag? 
Jag älskar att vara hemma och bara vandra runt i raggsockor och i myskläder och vara medv hunden och äta gott. Annars tycker jag om att umgås med vänner, åka till Stockholm, gå på bio och resa. 
 
Vilka egenskaper har du som gör att du passar för det här jobbet? 
Man kan säga att kärnan i jobbet är fokus på kund och jag är en person som med bra respekt kan bemöta både assistenter och kunder. Jag trivs med att hjälpa till för att få vardagen och livet att funka för alla vilket gör att jag trivs med att gå till jobbet. 
 
Vad tror du att du gör om 5 år?
Om 5 år hoppas jag att jag jobbar kvar. Jag vill jobba så länge jag kan innan jag går i pension, så länge de inte kastar ut mig. 
 
Vad drömde du om att jobba som när du var liten? 
Jag ville bli barmorska men jag är rädd för sprutor och att sy ihop folk så det insåg jag att jag inte skulle kunna bli. Det handlar ju inte bara om att plocka ut de små. Sedan tänkte jag att jag skulle bli advokat, jag förstår inte hur jag kunde tro det. Sedan drömde jag också om att åka till Afrika för att öppna ett barnhem. Jag har aldrig drömt om att bli chef. 
 
Vad är det roligaste med att jobba här på OP Assistans?
Det är alla möten med människor. Man vet aldrig vad som händer, det blir stimulerande och en utmaning. Det blir inte alltid som man tänkt sig. 
 
Varför valde du att börja jobba här på OP Assistent? 
Ola frågade mig om jag kunde tänka mig att jobba som honom. Först var jag tveksam, jag trivdes så bra med det jobbet jag hade men sedan tänkte jag att det skulle vara spännande att hjälpa till från andra hållet. Så det var mycket slumpen. Jag hade aldrig sökt om jobbet hade varit utannonserat. 
 
Har du jobbat med något liknande jobb tidigare?
Som assistent, men inte annars.